Wdrożenie prac B+R poprzez uruchomienie produkcji czterojajecznych makaronów z siemieniem lnianym i kurkumą

Opis projektu

linia produkcyjna makaronu

Firma AS Babuni Sp. z o.o. powstała w 1991 roku. Zajmuje się produkcją min. makaronu, który jest wytwarzany ze świeżych jaj. Firma systematycznie modernizuje i wprowadza nowoczesne rozwiązania jednocześnie automatyzując procesy produkcyjne. Ciasto do makaronu jest wyrabiane wyłącznie ze świeżej masy jajecznej, oraz wysokogatunkowej mąki z pszenicy zakupionej od lokalnych rolników.  Firma poszerzyła asortyment produktów o wafle gofry oraz karmę dla psów.

Celem projektu było wdrożenie prac B+R przeprowadzonych samodzielnie w zakresie receptur i technologii produkcji prozdrowotnych innowacyjnych nowych produktów: makaronu czterojajecznego,  jajecznej krajanki oraz kluseczek z siemieniem lnianym i kurkumą, jak również prac B+R w zakresie produkcji i półautomatycznego pakowania tych produktów. Nowe formy makaronów charakteryzują się nowymi cechami prozdrowotnymi, kształtem i nową funkcjonalnością są przeznaczone do zup.
Powstałe produkty w wyniku prac badawczych zostały opatentowane w Urzędzie Patentowym.
Dzięki zastosowaniu innowacyjnej linii produkcyjnej i pakującej, zakupionej w ramach projektu, zmniejszona została ilość odpadów surowców i produktów, jak również odpadów opakowań.

  • Beneficjent

  • AS Babuni Sp. z o.o.

  • Miejsce realizacji projektu

    Niemce, lubelskie

  • Siedziba beneficjenta

    Niemce

  • Wartość projektu

    4 656 780 PLN

  • Wartość dofinansowania

    2 271 600 PLN


Miejsce realizacji projektu

Pomoc