Wstęp
Spis treści
Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości podpisała z Ministrem Funduszy i Polityki Regionalnej porozumienie dotyczące realizacji konkursu skierowanego dla branży HoReCa z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności. Do przedsiębiorców z sektora hotelarskiego, gastronomicznego, turystycznego i kulturowego trafi 1,39 mld zł.
Celem inwestycji A1.2.1 KPO jest wsparcie odporności MŚP w sektorach najbardziej dotkniętych pandemią COVID-19 w Polsce, tj. HoReCa, turystyka lub kultura. Wsparcie jest udzielane MŚP na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności prowadzonej w tych sektorach. Efektem ma być stwarzanie warunków do budowania odporności na wypadek kolejnych kryzysów i rozwój przedsiębiorczości wśród polskich firm.
W naborze będą mogły wziąć udział podmioty wspierające rozwój przedsiębiorczości w zakresie działalności badawczej, rozwojowej lub innowacyjnej. W ramach konkursu wyłonionych zostanie 5 operatorów regionalnych odpowiedzialnych za udzielanie (na drodze konkursowej) wsparcia przedsiębiorcom z sektora MŚP na unowocześnienie lub dywersyfikację działalności prowadzonej w branżach HoReCa, turystyka lub kultura.
Operatorzy regionalni będą działać w skali regionu obejmującego kilka województw, zgodnie z podziałem:
- region obejmujący województwa: kujawsko-pomorskie, pomorskie i zachodniopomorskie;
- region obejmujący województwa: mazowieckie, podlaskie i warmińsko-mazurskie;
- region obejmujący województwa: lubelskie, małopolskie, podkarpackie i świętokrzyskie;
- region obejmujący województwa: łódzkie, opolskie i śląskie;
- region obejmujący województwa: dolnośląskie, lubuskie i wielkopolskie.
Dla każdego z ww. regionów zostanie wybrany tylko jeden operator regionalny. Wybrany operator regionalny będzie zobowiązany do obsługi przedsięwzięć MŚP ze wszystkich województw zaliczanych do danego regionu.
Wkrótce więcej informacji o konkursie będzie można znaleźć na stronie PARP.